De afgelopen jaren is solo reizen of alleen reizen een populaire trend geworden. Velen overwegen vaker de stap om alleen op reis te gaan. Solo trips dragen bij aan een stuk zelfstandigheid, onafhankelijkheid en zelfverzekerdheid. Je mag nu zelf bepalen hoe je vakantie eruit ziet zonder rekening te houden met anderen, een heerlijk gevoel.

“Zelfkennis is het begin van alle wijsheid”

“Kennis van het eigen ik” is de definitie die Van Dale aan zelfkennis geeft. Solo reizen geeft je zelfkennis een ware boost. Je hoeft tijdens je vakantie niet langer rekening te houden met anderen: weg met het nemen van gezamenlijke besluiten, op naar de viva onafhankelijkheid! Alle keuzes komen op jezelf neer waardoor je leert om je eigen beslissingen te nemen. Voor sommige mensen is dit een echte uitdaging. Je leert jezelf beter kennen door te reflecteren over het leven en wat je hierin nog wilt bereiken. Werken aan zelfkennis betekent ook dat je tijdens de reis op je eigen gevoel en verstand moet blijven vertrouwen.

Hoe plan je een solo reis?

Heb je eenmaal de stap gemaakt om alleen te reizen, dan is het handig om in stapjes aan het idee te wennen. Het is zinvol om bijvoorbeeld eerst een weekendtrip te maken. De keuze is al gemaakt om uit de comfort zone te gaan, toch kan het geen kwaad om plaatsen uit te zoeken waar je jezelf comfortabel voelt. Plan routes van bezienswaardigheden zodat je een richtlijn hebt waar je terug op kunt vallen. Voor eigen veiligheid is het wel aan te raden om contact te houden met het thuisfront. Dit hoeft natuurlijk niet iedere moment van de dag te zijn, maar gewoon zodat je familie of vrienden weten waar je bent en wat je doet. Solo reizen is een uitstekende manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Onthoud dat je niet verplicht bent om activiteiten met anderen te  ondernemen. Het is belangrijk dat je beseft dat je onafhankelijk bent en dit ook blijft.

Alleen reizen heeft zijn charmes

Kortom , solo reizen staat voor zelfstandigheid, onafhankelijkheid en de ontwikkeling van zelfkennis. Daarnaast leer je nieuwe mensen kennen. In de contacten die je opdoet, is het belangrijk om ten alle tijden onafhankelijk te blijven. Het is jouw reis en je kan helemaal zelf bepalen waar je naartoe gaat en wat je gaat doen.