Wilt u graag fietsen langs de Donau? De Donauradweg is een klassieke fietstocht langs de langste rivier van Europa: de Donau. De fietsroute is goed gemarkeerd en veelal vlak tot licht heuvelachtig en daarmee geschikt voor een brede groep fietsers. Het bekendste traject loopt van het Duitse grensstadje Passau naar de hoofdstad van Oostenrijk; Wenen. Maar de route langs de Donau is veel langer. In dit artikel nemen we u mee langs de verschillende trajecten van de Donauradweg.

Donauradweg Duitsland

De Donau ontspringt in het Zwarte Woud (Schwarzwald) in Donaueschingen. De bron van de Donau ligt in het kasteelpark Fürstenberg. In Duitsland voert de Donau door een schilderachtige variatie van landschappen, historische dorpen en steden. Langs de route vindt u onder andere de plaatsen Ulm, Ingolstadt en Regensburg. De Duitse Donauradweg loopt tot en met de grensstad Passau, die bekend staat als drierivierenstad.

Klassieke Donauradweg van Passau naar Wenen

Het meest bekende traject van de Donauradweg loopt van het Duitse Passau naar Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. De route kenmerkt zich door een prettig landschap om in te fietsen. Onderweg bezoekt u onder andere de Oostenrijkse stad Linz. De mooie vlakke fietspaden zijn vaak oude jaagpaden. Op deze route maakt u ook kennis met de nauwe bochten van de Donau, gelegen tussen steile heuvels. Natuurlijk leent deze fietsroute zich uitstekend om ook de prachtige stad Wenen eens goed te verkennen.

Wenen naar Boedapest

Volgt u de route langs de Donau vanaf Wenen naar Boedapest, dan voert uw route langs drie Europese hoofdsteden: Wenen (Oostenrijk), Bratislava (Slowakije) en Boedapest (Hongarije).  De route voert minder vaak vlak langs de rivier dan bij de overige trajecten, maar daar staat tegenover dat u drie boeiende Europese steden kunt verkennen, vol historie en prachtige bezienswaardigheden, en dat de natuur op deze fietsroute werkelijk adembenemend is.

Boedapest naar Belgrado

Wat onbekend is voor vele fietsliefhebbers is dat de Donauradweg nog verder voert! De route vanaf Boedapest in Hongarije voert door de landen Hongarije, Kroatië en Servië en vormt een indrukwekkende kennismaking met Oost-Europa. Het statige en aantrekkelijke Boedapest strekt zich uit aan weerszijden van de rivier. Van daaruit voert de route langs vissteigers en over dijkwegen langs rivierdorpen, wijnbouwplaatsen en oeverbos. U maakt kennis met de historie van de Habsburgse periode én zult ervaren hoe levendig en gastvrij de plaatselijke bevolking is.

Fietsvakantie Donauradweg

Bent u nieuwsgierig geworden naar de fietsroutes langs de Donau? Een fietsvakantie Donauradweg is een fantastische keuze voor iedereen die op zoek is naar een sportieve fietsvakantie door toegankelijk landschap en Europese historie. Eigen-Wijze Reizen biedt fietsreizen langs alle verschillende trajecten, waarbij diverse verlengingen in de Europese hoofdsteden, variaties en combinaties met boottochten mogelijk zijn.