Het is misschien wel iets kenmerkend voor Nederlanders: met de caravan op vakantie. In de zomer staat de Route de Soleil weer helemaal vol met de door sommige mensen gehekelde ‘sleurhutten’. Toch is het voor velen nog steeds de puurste vorm van vakantiebeleving. Lekker met je eigen caravan naar een zonnig oord. Je hebt al je vertrouwde spullen bij je en er is genoeg ruimte om levensmiddelen uit eigen land mee te nemen. Want ook in Zuid-Frankrijk wil je natuurlijk hagelslag op je brood kunnen eten. 😉

Vrijheid

Het grootste voordeel van een caravan vakantie is toch wel dat je niet ver van tevoren hoeft te boeken. Je kunt gewoon naar een badplaats rijden en bij meerdere campings informeren of er nog een plekje beschikbaar is. Als de camping niet bevalt ben je ook zo weer weg en kun je doorrijden naar een andere bestemming. Je hoeft enkel je luifel en/of voortent even af te breken en je kunt weer verder. Verder heb je natuurlijk alle vrijheid om je eigen tuinset en dergelijke mee te nemen, dus je bent niet gebonden aan de standaard faciliteiten van bijvoorbeeld een stacaravan van de camping. Het is ook ideaal dat je makkelijk fietsen mee kunt nemen. Zo kun je de lokale omgeving ook zonder auto verkennen.

Stel jezelf de volgende vragen voor je vertrekt:

  • Werkt de verlichting van mijn caravan?
  • Is de bandenspanning in orde?
  • Is mijn caravan niet te zwaar?
  • Heb ik een goede caravanverzekering afgesloten?
  • Heb ik alle papieren de ik in het buitenland nodig heb?

Verzekeren of niet?

Het is in Nederland niet verplicht om een caravanverzekering af te sluiten, maar het is wel aan te raden. In de basisdekking van een caravanverzekering zit meestal namelijk een dekking voor diefstal, brand en natuurschade. Vooral de laatstgenoemde komt regelmatig voor. Sommige vakantieoorden krijgen eens in de zoveel tijd te maken met een flinke hagelstorm. Dit natuurverschijnsel kan je caravan flink beschadigen. En ook brand of explosies komen helaas regelmatig voor, omdat mensen vergeten de gasfles dicht te draaien na bijvoorbeeld het barbecueën. Als je al de pech hebt dat dit gebeurd, verpest het natuurlijk je vakantie. Je wil echter achteraf niet nog meer ellende, omdat je je caravan niet verzekerd hebt.