Ben je op zoek naar een leuke bestemming voor een stedentrip en wil je hierbij niet te veel geld uitgeven? Dan is Krakau the place to be. De tweede stad van Polen is met ruim 750.000 zeker niet de grootste stad van Europa. Er is echter genoeg te beleven! Het stadscentrum staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Budget bestemming

Krakau is een bestemming waar zelfs de reizigers met een dunne portemonnee naar toe kunnen. Je kunt voor slechts een paar tientjes retour vliegen, desnoods via Warschau. Een busreis is een nog goedkoper alternatief, maar dat is wel minder comfortabel natuurlijk. Mocht je met een klein groepje reizen, dan is het zeker de moeite waard om met de auto te gaan. Verder betaal je in Polen met zloty. De wisselkoers is gunstig voor West-Europese reizigers, want je krijg rond de 4,30 zloty voor elke euro. Zo kun je met gemak voor vijf euro uitstekend eten in een restaurant. Grote kans dat je je verblijf ook vrij goedkoop kunt boeken. Ga je voor een hotel dan ben je wat meer geld kwijt. Als je geen moeite hebt met een overnachting in een hostel, dan is dit zeker een aanrader.

Cultuur

Buiten alle budget gerelateerde voordelen, is Krakau gewoon een prachtige stad. Het is sowieso een van de weinige Poolse steden die nauwelijks geleden heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het historische stadscentrum is daarom nog geheel in tact en verdient zijn plek op de Werelderfgoedlijst. De Sint-Andreas kerk is zelfs gebouwd in de 11e eeuw. Verder heb je nog de Grote Markt: een van de grootste Europese pleinen uit de Middeleeuwen. In de rest van de stad vind je nog talloze anderen historische bezienswaardigheden. Er is ook volop natuur te vinden, want Krakau is gebouwd rond de heuvel Wawel en de rivier Wis?a. Mocht je in de omgeving van de stad willen kijken, dan moet je zeker even langsgaan bij concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Een heftige, maar memorabele ervaring.