Veel mensen zijn verknocht aan onze volkssport nummer 1: voetbal. Ik ben er daar één van. Voor veel reizigers is de liefde voor ’the beautiful game’ een goede reden om een aantal stadions en/of wedstrijden te bezoeken tijdens de vakantie. Sterker nog, er zijn genoeg mensen die speciaal op pad gaan om net dat ene historische stadion een keer te bezoeken of die ene verhitte derby in het buitenland een keer mee te maken. Voor dit soort mensen is 2016 een prachtig jaar. Ook de doorsnee voetbalfan kan in de zomer van dit jaar genieten, want het Europees Kampioenschap voetbal is dit jaar in Frankrijk!

 

Nieuwe stadions

Natuurlijk is het prachtig dat het EK voetbal een keer om de hoek is. Een aantal speelsteden zijn namelijk maar net over de Belgische grens: Lille en Lens. Maar gelukkig zijn voor de fanatieke reizigers (en de mensen die mooi weer-garantie willen)  de stadions over het hele land verspreid. Zo worden er buiten de stadions in Lille en Lens (gerenoveerd) nog locaties gekozen in Bordeaux (nieuw), Toulouse (gerenoveerd), Nice,  Saint-Étienne (gerenoveerd), Lyon(gerenoveerd) en Marseille (gerenoveerd). Ook zijn er nog twee stadions in de Frans hoofdstad Parijs. Het Parc des Princes dat ook gerenoveerd is en het grootste stadion van het land: het Stade de France. Zoals je ziet zijn bijna alle stadions flink vernieuwd, zodat de supporters van alle gemakken voorzien zijn tijdens het EK.

Geen oranje

Hoe pijnlijk het ook is, het Nederlands elftal is er niet bij het komende grote toernooi. We hadden ons oranje natuurlijk liever wel op het Europese strijdtoneel gezien, maar het is niet anders. Gelukkig is dit geen reden om geen bezoekje te brengen aan Frankrijk tijdens het EK. Puur de stadions en de sfeer zijn echter al de moeite waard. Als je de komende zomer de mogelijkheid krijgt om aanwezig te zijn tijdens het Europees Kampioenschap, zou ik de kans desondanks met beide handen grijpen. Een sportevent van dit formaat zul je immers nooit meer vergeten. Desnoods juichen we maar voor onze sympathieke zuiderburen..