Nederlanders staan er wereldwijd om bekend ieder dubbeltje om te draaien. Dat is op vakantie vaak niet anders. Maar wat is nu precies het gemiddelde budget waarmee wij dit jaar op vakantie gaan en waar kun je van dat budget naartoe? Financieringsmaatschappij Findio heeft in samenwerking met NovioResearch een onderzoek uitgevoerd onder 765 Nederlanders in verschillende leeftijdscategorieën en geeft antwoord op deze vragen.  

Omdat een vakantie gezien wordt als luxeproduct, wordt daar vaak als eerste op bezuinigd. Dat blijkt ook uit het onderzoek van Findio. 25% van de ondervraagden geeft daarin aan dat een vakantie bovenaan het bezuinigingslijstje staat, op de voet gevolgd door uitgaan (24,7%). Hoewel de vakantie hoog op het bezuinigingslijstje staat, kiest driekwart van de Nederlanders ervoor om deze zomer tóch de zon op te zoeken.

Gemiddeld vakantiebudget

Het gemiddelde budget van de driekwart van de Nederlanders die wel op vakantie gaan, ligt tussen de € 1000 en € 2500 euro. Het gemiddelde wordt omhoog gehaald door 4,1% van de ondervraagden die bereid zijn om dit jaar € 5000 euro of meer aan hun vakantie te besteden. De budgetvakanties van maximaal € 500 zijn met name populair onder jongeren tussen de 18 en 30 jaar.

Top 5 vakantiebestemmingen

Wij hebben een top 5 samengesteld voor degenen die op zoek zijn naar een lowbudgetbestemming in Europa. Door de terreurdreiging en vluchtelingencrisis zijn landen als Turkije en Griekenland niet meer vertegenwoordigd in de top 5. Oude favorieten voeren daarom de lijst aan. Dus terug naar de Costa del Sol!

  1. Spanje
  2. Frankrijk
  3. Duitsland
  4. Hongarije
  5. Bulgarije

Met een beetje slim boeken of een lastminute naar een van deze bestemmingen kun je veel besparen, waardoor een vakantie volgend jaar wellicht niet meer in het bezuinigingslijstje voorkomt.